Mak kolač sa višnjama i čokoladom

 Sastojci:

100g maka
1 šolja  mlijeka
Pola šolje ulja
1 šolja šećera
1,5  šolja brašna
pola pzp
1 tegla kompota od višanja bez košpica
1 kesica pudinga od vanilije
3 kašike šećera
250ml slatkog vrhnja
150g čokolade za kuhanje *šolja je od 250ml


Mak potopiti sa 2 šolje vrelog mlijeka i ostaviti malo da odstoji.

U to dodati ulje, šećer i brašno. Dodati i  prašak za pecivo i sve dobro izmiješati.

Izliti smjesu u kalup (20-22cm) i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 min (provjeriti čačkalicom je li pečen).

Odvojiti višnje od soka. U sok dodati 1 puding od vanilije, 3 kašike šećera izmiješati pa skuhati dok se ne zgusne. Dodati i višnje pa sve dobro izmiješati.

Premazati višnje preko biskvita i ostaviti da se ohladi.

Zagrijati 250ml slatkog vrhnja do tačke ključanja pa dodati 150 g čokolade za kuhanje. Miješati dok se čokolada ne otopi i smjesa postane fina i jednolična. Ostaviti par minuta da se prohladi pa preliti preko višanja. Ostaviti kolač na hlađenje (najbolje preko noći).

Dekorisati po želji i služiti uz Sarajevski kiseljak 😊

07.01.2025.

Mak kolač sa višnjama i čokoladom

Na vrh
© 2025. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.