Panettone sa suhim voćem

Prepustite se toplini praznika uz mekani Panettone sa suhim voćem i osvježavajuću notu Sarajevskog kiseljaka.

Sastojci za tijesto:
4 kašike toplog mlijeka
1 kašika suhog kvasca
8 kašika šećera
2 štapića maslaca sobne temperature
5 većih jaja, istući
2 kašičice ekstrakta vanilije
ribana korica 1 limuna
naribana korica 1 naranče
3 1/2 šolje brašna + ekstra (još do 1/2 do 2/3 šalice)
prstohvat soli
7 kašika grožđica
3 kašike ekstrakta ruma
8 kašika kandirane korice limuna i naranče sitno nasjeckane
maslac za mazanje

Za preljev:
1 kašika bjelanjka
1 kašika šećera u prahu
još šećera u prahu za posipanje

Priprema:
Namažite pleh za panettone omekšalim maslacem.
U zdjelu stavite toplo mlijeko i dodajte kvasac i 1 kašičicu šećera, dobro promiješajte i ostavite nekoliko minuta.
Stavite preostali šećer u veliku zdjelu i tucite zajedno s maslacem i ekstraktom vanilije ručnim mikserom dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
Dodajte limunovu i narančinu koricu i promiješajte.
Dodajte jaja malo po malo dok se sva dobro ne sjedine.
Ako se smjesa počne zgrušavati, dodajte žlicu brašna i umiješajte s jajima.
Stavite brašno u veliku zdjelu i pomiješajte s prstohvatom soli i napravite udubinu.
Dodajte smjesu kvasca zatim smjesu maslaca i jaja, miješajući velikom žlicom da napravite mekano tijesto.
Mijesite 5 minuta u zdjeli dok se smjesa ne počne spajati i postane prilično ljepljiva.
Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite još 10 minuta, dok se sve ne sjedini i dobijete mekano, rastezljivo tijesto. Dodajte lagano brašno na površinu i ruke dok idete da se smjesa ne lijepi.
Stavite u lagano namašćenu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom; ostavite na toplom mjestu 2 sata ili dok se ne udvostruči.
Stavite grožđice u mali lonac s ekstraktom ruma i zagrijte na niskoj temperaturi oko 5 minuta ili dok voće ne upije tekućinu; ostaviti sa strane da se ohladi.

Kad se tijesto digne, istresite ga na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite još 5 minuta. Postepeno umiješajte namočene grožđice i nasjeckane ušećerene korice. Tijesto oblikujte u kuglu i ubacite u pripremljenu posudu za panettone.
Lagano pokrijte plastičnom folijom i ostavite da se diže još sat vremena dok se ne digne do vrha posude ili papira.
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Pomiješajte šećer u prahu i bjelanjak i nježno premažite vrh Panettonea.
Stavite Panettone u pećnicu i pecite 50 - 55 minuta ili dok ne porumeni i ne naraste. Zabodite ražanj u sredinu kolača da provjerite je li gotov.
Ostavite da se ohladi u kalupu 10 minuta prije nego što ga okrenete na rešetku za hlađenje.
Ostavite da se potpuno ohladi prije nego što ih pospite šećerom u prahu.
Narežite na kriške za posluživanje.

09.12.2024.

Panettone sa suhim voćem

Na vrh
© 2025. Sarajevski kiseljak d.o.o. Sva prava pridržana.