Uštipci sa heljdom
Započnite novu godinu ukusno i probajte hrskave uštipke sa heljdom, savršeno osvježene Sarajevskim kiseljakom.
Započnite novu godinu ukusno i probajte hrskave uštipke sa heljdom, savršeno osvježene Sarajevskim kiseljakom.
Potrebno je:
400 g pšeničnog brašna
50 g heljdino brašno
1 prašak za pecivo
2 jaja
200 ml jogurta
50 ml ulja
100 ml Sarajevskog kiseljaka
Priprema:
1. U dubokoj posudi izmiješati brašna sa praškom za pecivo. Potom u posudu dodati jaja, jogurt, ulje i Sarajevski kiseljak.
2. Od sastojaka umijesiti glatko tijesto i ostaviti da miruje 15-20 minuta.
3. Nakon mirovanja tijesto oklagijom izvaljati na otprilike 0.5cm debljine.
4. Tijesto izrezati u željeni oblik.
5. Pripremljene uštipke pržiti u zagrijanom ulju otprilike minutu s obje strane.
6. Nakon prženja izvaditi na papirni ubrus i servirati uz Sarajevski kiseljak.
Prijatno. 🥰
10.12.2025.